The Breath Co

A rossz lehelet fertőző?

Amennyiben aggódtál volna a fenti kérdés miatt, van számodra egy jó hírünk: a rossz lehelet nem fertőző!

Az esetek 99%-ában a rossz leheletet baktériumok okozzák. Baktériumok milliárdjai élnek a szánkban, a nyelvünk felületén, a szájpadlásunkon és az ínyünkön megtelepedve. Sok közülük ártalmatlan, míg mások nem annyira. Még az erős szagú ételek vagy dohányzás okozta rossz leheletet is súlyosbítják a szájban élő mikroorganizmusok.

Több tucat baktériumfaj bocsájt ki kellemetlen szagú molekulákat – úgynevezett illékony kénvegyületeket –, amelyek a halitózis jellegzetes szagát adják. Ugyanezek a baktériumok megtámadhatják a fogzománcot, ínybetegségeket okozhatnak és fogágybetegséghez is vezethetnek.

Felmerülhet a kérdés, hogy bizonyos tevékenységekkel – mint például a csókolózás, evőeszköz megosztása, más után való ivás – megfertőződhetünk-e ezekkel a szájszagot okozó baktériumokkal.

Szerencsére azonban ezeknek a baktériumoknak legnagyobb része nem tud emberről emberre terjedni, így a szájszaggal nem tudunk megfertőződni.

Szájhigiéniánk tehát saját felelősségünk, ezért tartós rossz lehelet fennállása esetén fontos, hogy mielőbb feltárjuk, mi áll a probléma hátterében.

0
    A kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba
    Scroll to Top