The Breath Co

A rossz leheletről

A rossz lehelet, amelyet halitózisnak is neveznek, egy kellemetlen egészségügyi állapot, mely hatással lehet mindennapi életünkre. A legtöbb ember esetében a különböző ételek vagy italok fogyasztása utáni rossz lehelet a nap folyamán gyorsan elmúlik. Vannak azonban olyanok, akiknél a probléma súlyosabb, és krónikus rossz leheletben szenvednek. Az orvosok erre a szájszag kifejezést használják. Az átmeneti kellemetlen lehelethez képest az orvosilag diagnosztizált szájszag esetében a rossz lehelet tartósan fennáll. Míg a rövidtávú rossz leheletet elsősorban bizonyos ételek szaga okozza, addig a krónikus szájszagra a kellemetlen, kénszerű szag jellemző.

Ha neked is problémát okoz néha a rossz lehelet, az első és legfontosabb: nem vagy ezzel egyedül! Magyarországon a lakosság 82%-ánál előfordul, hogy rossz a lehelete, míg 16% úgy gondolja, hogy általában szájszaga van.*

*Egy 953 fő bevonásával végzett online kutatás eredményei alapján, melyet a Pharmanext Kft. megbízásából az Opinio Insitute Kft. végzett 2024. áprilisban.

OKAI

A rossz leheletet általában anaerob, ként termelő baktériumok egy csoportja okozza, amelyek a nyelven, vagy gyakran a torokban és a mandulákon szaporodnak. Ezek a baktériumok természetes módon előfordulnak a szájüregben, és az emésztést segítik azáltal, hogy lebontják az elfogyasztott élelmiszerekben található fehérjéket. Sajnos e folyamat során a baktériumok a fehérjékben található aminosavakból kellemetlen szagú kénvegyületeket vonnak ki. A rossz leheletet okozó baktériumok elszaparodásának négy fő okozója lehet:

A nem megfelelő szájápolás baktériumok felhalmozódásához vezet a fogakon és az ínyen. Ez ínybetegségekhez, például fogínygyulladáshoz és parodontózishoz vezet, amelyek halitózist okozhatnak, mivel a vérző fogínyből és a beteg szájszövetből származó fehérjék táplálják a szagokat okozó baktériumokat.

Az mindenki számára köztudott, hogy egyes ételek, mint a hagyma vagy a fokhagyma rossz leheletet okoznak. De tudtad, hogy például a tejtermékek, a kávé, a gyümölcslevek és még a csokoládé is ebbe a körbe tartozik?
Ha többet szeretnél tudni a rossz leheletet okozó ételekről, olvasd el az erről szóló cikkünket.

A szájszárazság tökéletes környezetet biztosít az anaerob baktériumok szaporodásához. A sok beszéd, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a horkolás néhány gyakori oka annak, hogy az emberek szájszárazságot tapasztalnak. A legtöbb ember azért érez rossz leheletet reggelente, mert alvás közben nem termelődik nyál. Ha nyitott szájjal alszunk, az még inkább kiszárítja a szánkat, ami fokozza a reggeli rossz leheletet.

Tanulmányok szerint az esetek körülbelül 10%-ában a rossz leheletet bizonyos betegségek okozzák. Azok az egyének, akik cukorbetegségben, tüdőbetegségben, vesebetegségben, rákban, májbetegségben, légúti fertőzésben vagy anyagcserezavarban szenvednek, gyakran tapasztalnak krónikus rossz leheletet a szájszárazság miatt. Az orrmelléküreg-gyulladás, a tüdőgyulladás, a hörghurut, az orrcseppek és az orrpolipok hatással vannak a légutakra, és szájgyulladást is okozhatnak. A rossz leheletet okozó egyéb gyakori betegségek közé tartozik a fogszuvasodás, a száj gombás fertőzései és az ínybetegségek. Bizonyos gyógyszerek, mint például az antidepresszánsok, a magas vérnyomás elleni szerek és az antihisztaminok is okozhatnak rossz leheletet, mivel csökkentik a nyáltermelést.

TÜNETEI

Mivel testünk alapvetően nem érzékeli a saját szagát, így szájszagunkat sem érezzük. De akkor honnan tudhatjuk, hogy rossz a leheletünk? Van néhány tünet, amely gyakran párosul rossz lehelettel, így amennyiben ezekből a jelekből egyet vagy akár többet is tapasztalsz magadon, talán neked is kellemetlen a leheleted.

MEGELŐZÉSE

A rossz lehelet megelőzésének kulcsa a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Ennek alapja a napi kétszeri alapos fogmosás, de fogselyem illetve szájvíz rendszeres használatával még többet tehetünk az egészséges szájüregért. Szájvíz választásánál nagyon fontos tényező, hogy alkoholmentes alternatívát válassz, mivel az alkohol szájszárazságot okoz, amely a rossz lehelet egyik fő oka.
Van 10 egyszerű módszerünk a rossz lehelet megelőzésére, melyekről itt olvashatsz.

0
    A kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba
    Scroll to Top