The Breath Co

Milyen ételek okozhatnak rossz leheletet

Mindenki tudja, hogy a vöröshagyma vagy a fokhagyma fogyasztása rossz leheletet okoz – de azt is tudod, hogy miért? Ez azért van így, mert a kén természeténél fogva kellemetlen illatú, a hagyma és a fokhagyma pedig egy merkaptánnak nevezett kénvegyületet tartalmaz.

Ezeket a kellemetlen szagú kénvegyületeket bizonyos baktériumok bocsátják ki, amelyek természetes módon előfordulnak a szájüregben. Ezek a baktériumok az emésztést segítik azáltal, hogy lebontják az elfogyasztott élelmiszerekben található fehérjéket. Sajnos e folyamat során a baktériumok a fehérjékben található aminosavakból kellemetlen szagú kénvegyületeket vonnak ki. Ezért van olyan sok olyan étel, amely rossz leheletet okoz.

Az élelmiszereknek négy fő kategóriájuk van, amelyek rossz leheletet okozhatnak azáltal, hogy aktiválják a kénvegyületeket termelő baktériumokat.

 1. Szájszárazságot okozó ételek – A leggyakoribb szárítószer az élelmiszerekben található alkohol. Az alkohol minden felnőtt ital alapja, mint például a sör, a bor vagy a tömény szeszek. Sajnos számos szájvíz összetevője is, aminek használata csak súlyosbítja a rossz lehelet problémáját. Az alkoholtartalmú ételek és italok tehát a leggyakoribb rossz leheletet okozó élelmiszerek közé tartoznak.
 2. Magas fehérjetartalmú élelmiszerek – A tejtermékek, a húsok és a halak sok fehérjét tartalmaznak, amelyeket a kéntermelő baktériumok táplálékforrásként használnak, és ezáltal rossz leheletet okoznak. Ezekhez hasonló, magas fehérjetartalmú, és így rossz leheletet okozó élelmiszer még például a tojás, a magvak és a diófélék, valamint a bab- és lencsefélék számos típusa.
  A tejtermékek különösen a laktózérzékenyeknél okozhatnak rossz leheletet, mivel náluk az emésztés során még nagyobb a fehérjék felhalmozódása, amely fehérjéket a baktériumok rossz leheletet okozó kénvegyületekké bontják le.
 3. Cukor – A rossz lehelet elkerülése érdekében érdemes elhagyni a cukrot tartalmazó élelmiszereket, mivel a rossz leheletet okozó baktériumok a cukrokat szuperüzemanyagként használják. A cukrot tartalmazó cukorkák, mentolos tabletták és rágógumik nem segítenek megszüntetni a rossz leheletet. Valójában a legtöbb, cukortartalmú leheletfrissítő csak növeli a rossz leheletet okozó baktériumok aktivitását, és még károsabb kénvegyületeket hoz létre. Az erős mentol vagy gyümölcs aroma csak elfedi a rossz leheletet, de nem tesz semmit a rossz leheletet okozó baktériumokkal. Valójában ezek csak tovább rontják a leheletet.

Ezenkívül a szájban lévő más típusú baktériumok cukrokat használnak ún. glükánszálak előállítására, amelyek vastag lepedékréteget okoznak a fogzománcon és az íny körül. Ezek a glükánszálak fogszuvasodáshoz, fogínybetegséghez és rossz lehelethez vezetnek.
Ha mindezek ellenére nem szeretnél lemondani a mentolos cukorkáról vagy a rágógumiról, válassz olyat, amely cukor helyett xilitet tartalmaz. Ez egy természetes édesítő, amely segít a fogszuvasodás megelőzésében.

 1. Savas ételek – Tudományos tény, hogy a savak hatására a baktériumok sokkal gyorsabban szaporodnak. Tehát a rossz leheletet okozó baktériumok termelésének lelassítása érdekében hasznos kerülni a savas ételeket és italokat.

Gyakori savas ételek és italok, amelyek rossz leheletet okoznak: kávé, paradicsomlé, citruslevek, üdítők, tésztaszósz, ketchup, savanyúságok, zsíros húsok, olajbogyó, vaj és csokoládé.

Teljesen természetes, hogy a fentebb felsorolt ételekről nem tudunk, és nem is szeretnénk teljes egészében lemondani. Mennyiségüket azonban csökkenthetjük, és használhatunk olyan termékeket, melyek segítségünkre lehetnek a rossz lehelet megelőzésében. A The Breath Co. szájvizek felveszik a harcot a rossz leheletet okozó baktériumokkal szemben, és klinikailag igazoltan megszüntetik a rossz leheletet 12 órán keresztül az ajánlott alkalmazás mellett.

0
  A kosarad
  A kosarad üresVissza a boltba
  Scroll to Top