The Breath Co

Mit tehetünk a másnapos szájszag ellen?

Szinte mindannyiunknak ismerős lehet az érzés, amikor egy átbulizott éjszaka után borzalmasan ébredünk fel reggel. Kiszáradt a szánk, sajog a fejünk, forog velünk a világ, és még a szánk íze is borzalmas. Kétségtelen, hogy az alkohol sok problémákat okozhat a testünkben, és ez alól a szánk sem képez kivételt.

Az egyik legfőbb ok, amiért a nagy mennyiségű alkohol káros, az a dehidratáció. Alapvetően az alkohol szárító és vízhajtó hatású. Nem csak a nyáltermelődésünket lassítja, hanem kiszárítja a sejteket az egész testben. Ezt úgy éri el, hogy gátolja az ADH nevű úgynevezett antidiuretikus hormon felszabadulását az agyalapi mirigyből, és elősegíti a vizelettermelést. Amikor az ADH szint zuhan, a vesék nem szívnak vissza annyi vizet. Ennek eredményeként a szervezetben folyadék- és elektrolitveszteség alakul ki, ami dehidratációhoz vezet.

Az alkohol szájhigiéniánkra gyakorolt hatása

Mit is jelent az alkoholfogyasztás a szánk egészségére nézve? Nyálunk alapvetően természetes tisztítószerként működik, amely kimossa a káros baktériumokat és az ételmaradékot a szájüregből. Nyál nélkül azonban szánk a baktériumok melegágyává válik. Ezek az anaerob, ként termelő baktériumok felhalmozódnak az alkoholtól kiszáradt szánkban, és készen is van a reggeli másnapos lehelet.

Szerencsére van néhány egyszerű módszer, melyeket betartva elkerülhetjük a másnapos rossz leheletet. Íme néhány javaslat:

Hidratálj, hidratálj és hidratálj: Minél több vizet iszol előző este, annál kellemesebb lesz a másnap reggel a szád számára is. Cél az 1+1: egy pohár alkohol, majd egy pohár víz. Hidd el, szervezeted hálás lesz érte.
Rágózz: A rágózás pozitív hatással van a nyáltermelésre, így segít megelőzni a száj kiszáradását. De figyelj rá, hogy mindenképpen cukormentes legyen!
Ne hagyd ki a fogmosást: Bár nehéz lehet, igyekezz beiktatni egy fogmosást lefekvés előtt még alkoholfogyasztás után is, hogy megszabadulhass a szádban felhalmozódott ételmaradékoktól és baktériumoktól.
Öblögess alkoholmentes szájvízzel: Az éjszakának ezen a pontján valószínűleg amúgy is az alkohol az utolsó dolog, amire vágysz.
Egyél: Ha éhgyomorra iszol, a szervezet gyorsabban szívja fel az alkoholt. Ezért egyél egy jót, mielőtt kinyitnád az üveget, hogy csökkentsd a dehidratációt.
Fogyassz egy kis káliumot: Ha dehidratáltak vagyunk, testünk nem csak vizet veszít, hanem elektrolitokat is. Nyerd vissza ezeket káliumban gazdag ételek, mint például spenót vagy banán fogyasztásával.

0
    A kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba
    Scroll to Top