The Breath Co

Okozhat a szorongás rossz leheletet?

Észrevetted már valaha, hogy amikor stresszes vagy vagy szorongsz, kiszárad a szád? Nos, ez nem véletlen! A szorongásos szájszárazság valódi állapot, és olyan embereket érint, akik a mindennapi stressztől az irracionális félelmeken át a bénító fóbiákig sokféle szorongástól szenvednek.

A szorongásos szájszárazságot a nyáltermelés hiánya okozza, amely ebben az esetben félelem-alapú. Bár a szorongásos rohamok csak néhány percig tartanak, tested és elméd azonban huzamosabb ideig is benne ragadhat ebben az állapotban. Egy ilyen roham során gyakori a szájon át történő légzés, jellemzően nagyon gyors ütemben, ami miatt úgy érezheted, mintha levegő után kapkodnál. Az ilyen típusú helyzetekben a testnedvek, mint például a nyál a test más területeire kerülnek. Ez a száj és a torok kiszáradását okozza, és fennáll annak a lehetősége, hogy ez sokkal tovább tart, mint a tényleges szorongásos roham.

A szájszárazság a stressz tünete is lehet. Akár jelentős változáson mész éppen keresztül az életedben, mint a házasság vagy egy nagy költözés, akár csak a munkád vagy a közlekedés miatt aggódsz, a stressztől kiszáradhat a szád. A stressz okozta szájszárazság megelőzhető párásító használatával, megfelelő mennyiségű víz elfogyasztásával, egy forró zuhannyal, vagy cukormentes rágógumi rágcsálásával.

Ha szájszárazságtól szenvedünk, a szánkban lévő nyál mennyisége csökken, amely így nem tudja leöblíteni a szájüregünkben felhalmozódott baktériumokat, melyek rossz leheletet okoznak. A szorongás vagy depresszió okozta szájszárazság nehéz téma, de legyen ez az utolsó dolog, ami miatt aggódnod kell. Szerencsére sok olyan dolog van, melyekkel csökkentheted ennek negatív hatását.

A relaxáció, a meditálás, a légzésgyakorlatok mind segíthetnek a szorongás csökkentésében, és az ehhez társuló rossz lehelet megelőzésében. Vehetsz egy pihentető habfürdőt, vagy sétálhatsz egyet a friss levegőn. A kiváltó okok kezelése a legfontosabb, de persze sok módszerrel kezelhetjük magát a tünetet, vagyis a szájszárazságot és az ebből fakadó rossz leheletet is. Ezekről következő cikkünkben olvashatsz bővebben.

0
    A kosarad
    A kosarad üresVissza a boltba
    Scroll to Top